Negatívra rontotta Japán kilátását a Fitch

2011.05.27. 12:02

Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Japán egyébként magasan elsőrendű szuverén adósbesorolásainak kilátását pénteken a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a japán állam növekvő eladósodottsága nyomást gyakorol az ország szuverén hitelképességére.

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy a kilátásrontással együtt megerősítette Japán hosszú futamidejű küladósságának "AA" szintű osztályzatát, a hosszú lejáratú hazai államadósság "AA mínusz" besorolását és a rövid lejáratú külső adósság "F1 plusz" kockázati kategóriáját. A kereskedelmi adósokra megállapított besorolási országplafon marad a lehetséges legjobb, "AAA" szinten.

A kilátás negatívra rontását indokolva a Fitch Ratings kiemelte, hogy Japán bruttó államadóssága a tavalyi év végére elérte a hazai össztermék (GDP) 210 százalékát, és ez messze a legmagasabb adósságráta a Fitch által besorolással nyilvántartott országok listáján. A hitelminősítő előrejelzése szerint a japán bruttó államadósság a 2007 vége és 2012 vége közötti időszakban összesen 56 százalékponttal fog emelkedni, és ez a harmadik legnagyobb előre jelzett adósságnövekedési ütem Írország és Izland után. A Fitch megjegyzi, hogy ez utóbbi két ország rendszerszintű bankválságot él át.