Az európai biztosítók tizede elbukna egy válságban

2011.07.04. 15:49

Az európai biztosítók mintegy 10 százaléka bukott el azon a stresszvizsgán, amit az európai EIOPA biztosítási és foglalkoztatási nyugdíjhatóság, az unió egyik fontos pénzügyi felügyeleti szerve végzett el. A szektor tőkeellátottsága egészében véve azonban jó, az ágazat jól fel van készülve egy eseteleges pénzügyi sokkra.

A hétfőn Frankfurtban bemutatott vizsgálat eredménye azt jelzi, hogy ezeknek a biztosítóknak nem lenne elegendő tőkéje egy esetleges pénzügyi válság kivédésére. Ugyanakkor a 90 százalékos megfelelés arra utal, hogy "az európai biztosítási szakma állni tudja a sarat egy komolyabb megrázkódtatás esetén".

A vizsgálatba 130 biztosító társaságot vontak be, ezek 27 uniós tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc biztosítási piacának 60 százalékát fedik le.

Az EIOPA másodszor végzett a biztosítók pénzügyi stabilitására, tőkeerejére vonatkozó felmérést a társaságok 2010-es pénzügyi mérlege alapján. A vizsgálat során különböző makroökonómiai szcenáriók mentén – normál, illetve magas inflációs környezet, visszaeső gazdaság – vizsgálták az intézmények pénzügyi stabilitását.

Az EIOPA azt is kiderítette, hogy az érintett mintegy 13 biztosítótársaság tőkéje összesítve mindössze 4 milliárd euróval marad el a szükségestől egy pénzügyi összeomlás esetén.