Obama-tanácsadóból lesz az IMF második embere

2011.07.13. 12:32

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója az amerikai elnök gazdasági tanácsadóját, David Liptont jelöli a pénzügyi szervezet első számú vezérigazgató-helyettesi pozíciójába. Így továbbra is megmarad a több mint négy évtizede élő hagyomány, hogy az IMF élére európai, míg a második székébe amerikai szakember kerül.

A közép-európai idő szerint kedd késő este kiadott közleményben a valutaalap arról tájékoztat, hogy John Lipsky, jelenlegi első számú vezérigazgató-helyettes mandátumának augusztus 31-i lejártát követően David Lipton lehet a szervezet második embere. Addig Lipton a vezérigazgató tanácsadói pozícióját tölti be, Lipsky pedig novemberig  hasonló szerepkörben dolgozhat.

Lagarde a fejlődő piacok érdekképviseleti erejének növelése érdekében Csu Mint, a kínai jegybank szerepét betöltő Kínai Népi Bank elnökhelyettesét vezérigazgató-helyettesnek nevezte ki. Először került kínai szakember az IMF legfelső döntéshozói testületébe. Csu részére a meglévő három vezérigazgató-helyettesi pozíció mellé egy negyediket hoznak létre.