Esett az ipar teljesítménye

2011.07.14. 13:00

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 májusában 7,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 2,6% százalékkal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index azonban 0,8 százalékkal csökkent májusban.

A KSH szerint az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, bár a nagyvállalati körben évkezdettől a dinamika lassulása figyelhető meg. A hazai eladások nem érték el a 2010. májusi szintet.

Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlag feletti mértékben, 16,3 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Idén április után ez a második hónap, hogy az exportértékesítésben csökkenést regisztráltunk.