Az Allianz beszállna a görög csődbe

2011.07.18. 15:07

A német Allianz biztosítótársaság, a világ legnagyobb kötvénybefektető alap a Pimco tulajdonosa, 25-30 százalékos leírást javasol a görög adósságrendezés magánbefektetői hozzájárulásaként - idézték a társaság vezetését németországi lapok hétfőn.

Annak ellenére, hogy már több hete zajlanak a tárgyalások a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, illetve az abban való magánbefektetői részvételről, konkrét tervekkel még egyetlen fél sem állt a nyilvánosság elé.

Az elmúlt héten egy, a kereskedelmi bankokat képviselő lobbicsoport még arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a tárgyalásokon szóba került a görög államkötvények névértékének 30-50 százalékos leírása is.

A Handelsblatt német üzleti napilap ugyanakkor hétfőn, Allianz-os forrásokra hivatkozva 25 százalékos leírásról számolt be. Ezzel a görög államadósság összege 50 milliárd euróval 300 milliárd euró alá csökkenne - idézi Paul Achleitnert, a biztosító pénzügyi igazgatóját a lap. A megmaradó és az újonnan kibocsátandó kötvények fedezeteként Görögország hitelt venne fel az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből (EFSF), amelyet pénzügyi alapként kezelne. Így a görög állampapírok hozama 5-6 százalékra esne - magyarázott Achleitner.

A Financial Times Deutschland, szintén a pénzügyi vezetőt idézve azt emelte ki, hogy bármilyen magánbefektetői részvételnek kizárólag önkéntességi alapon kell történnie.

A Die Welt írása szerint ez úgy történhetne, hogy Görögország felajánlaná a 100-as névértékű kötvények 70-esre cserélését. "Így egy de facto 30 százalékos adósságleírás történne, ráadásul meghosszabbítanák a kötvények lejárati idejét" - idézte Achleitnert a napilap.

Az euróövezeti államok vezetői csütörtökön találkoznak Brüsszelben, hogy megállapodjanak az újabb görögországi mentőcsomag feltételeiről.