3,5 százalékos hiányt akar jövőre Csehország

2011.07.20. 15:51

Jövőre 105 milliárd koronás hiánnyal számol a cseh költségvetés tervezete, amelynek az egyes keretszámait szerdán hagyta jóvá a cseh kormány. Az áfának a jövő évben két kulcsa lesz - 20 és 14 százalék - amelyek 2013-ban egy 17,5 százalékos kulcsban egyesülnek - közölte a CT24 cseh hírtelevízió.

Az egyes költségvetési fejezetek keretszámokat a kormány csak a két nagyobbik koalíciós párt - a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt - minisztereinek támogatásával fogadta el, a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek két minisztere a javaslatokat elutasította.

"Nagyon komoly problémának tartjuk, hogy a két koalíciós párt leszavazta a harmadikat" - jelentette ki újságírók előtt Vít Bárta, a Közügyek parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: pártja később dönt arról, miként fog viszonyulni a képviselőházban a költségvetés javaslatához.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter két változatot terjesztett a kormány elé, s a kettő közül a mérsékeltebbet fogadta el a kormány, ennek alapján lett a költségvetési irányszám 105 millió korona.

A költségvetési hiányt 95 milliárdra csökkentő, s a jövő évben 19 százalékos egységes áfával - kivéve a gyógyszereket, könyveket és a sajtót, amelyek alacsonyabb áfakulcsban maradnának - számoló radikálisabb tervezetet a miniszterek nem fogadták el. Kalousek újságírók előtt nem titkolta, hogy személyesen a radikálisabb változatott szerette volna elfogadtatni.

Az idén a várakozások szerint 135 milliárd korona lesz a költségvetési hiány. Csehország a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékára akarja csökkenteni az államháztartás hiányát jövőre, ez 30 milliárd korona, hozzávetőleg 331 milliárd forint kiadáscsökkentést tesz szükségessé.

A hatályos törvények szerint a kormánynak legkésőbb szeptember végén a parlament elé kell terjesztenie a költségvetés végső változatát.