A párizsi metrónak szállít kocsikat az Alstom

2011.07.25. 13:03

A budapesti kettes és négyes metróvonalak kocsijaira is szállítási szerződéssel rendelkező francia Alstom több mint 300 millió eurós szerződést kötött a párizsi metrót üzemeltető vállalattal (RATP) új metrókocsik gyártásáról - közölte a járműgyártó társaság hétfőn.

A szerződés értelmében 2013 májusa és 2016 augusztusa között összesen 66 szerelvényt szállít majd. A járművek 30 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint a forgalomban lévő régebbi típusok - közölte a vállalat.

Az Alstom több partnerrel, így a Bombardier-vel és az Arevaval együtt teljesíti a megrendelést. Az Alstom részesedése a szerződésben 200 millió euró.

A francia társaság 2001 júliusában kötött szerződést az RATP-vel egy típus fejlesztéséről, teszteléséről, előgyártásáról, továbbá 160 szerelvény opcionális szállításáról. A mostani megállapodás a harmadik és egyben utolsó részlete ennek a szerződésnek.

Az első 44 szerelvényt 2008 júliusában helyezték üzembe a kettes vonalon, míg a második 50 szerelvény az ötös vonalon közlekedik. A mostani megrendeléssel a kilences vonal elhasználódott szerelvényeit cserélik le.