Triplázta profitját a Volkswagen

2011.07.28. 13:06

A Volkswagen megháromszorozta nyereségét az első félévben a nemzetközi autópiaci konjunktúrának köszönhetően, eredménye azonban elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Január-júniusban a Volkswagen 6,5 milliárd euró nyereséget ért el a tavalyi azonos időszak 1,9 milliárd eurós nyeresége után. Az értékesítési árbevétel 25,8 százalékkal 77,8 milliárd euróra emelkedett.

Az üzleti eredmény 6,1 milliárd euróra emelkedett 2,8 milliárdról, amihez a VW márka 2,1 milliárd euróval járult hozzá a tavalyi egymilliárd után, az Audi pedig 2,5 milliárd euróval, több mint kétszeresével a tavalyi 1,2 milliárdnak.

Az első félévben a Volkswagen 4,1 millió autót adott el a világpiacon, 14,3 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Piaci részesedése 11,7 százalékról 12,4 százalékra emelkedett.

Az idei évre a Volkswagen forgalmának és eredményének további javulását jelzi előre, a devizaárfolyam hatásoknak és a nyersanyag árak emelkedésének tulajdoníthatóan azonban az előző félévinél alacsonyabb növekedési ütemmel.

A tőzsde csalódottan fogadta a Volkswagen eredmény beszámolóját, mivel elemzők magasabb nyereség és forgalmi adatokat vártak. A Volkswagen részvénye több mint hat százalékkal esett és a Xetra DAX index legnagyobb vesztese lett.