Még közelebb az amerikai csődhöz

2011.07.29. 01:06 Módosítva: 2011.07.29. 01:11

Az utolsó pillanatban elhalasztották a sorsdöntőnek várt szavazást az amerikai államadósság kezeléséről, írja a CNBC. A New York Times szerint a döntést maga a költségvetési javaslatcsomag előterjesztője, a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner kezdeményezte. A CNBC azt írja, bizonytalanná vált, hogy a csomagot támogatják-e egyes republikánus képviselői csoportok, köztük a Tea Party mozgalom hívei, akik azt kifogásolják, hogy a javaslat nem tartalmaz kellő mértékű kiadáscsökkentést.

A New York Times azt írja: azt követően dőlt el, hogy nem lesz szavazás, miután az amerikai törvényhozás két házának, a kongresszusnak és a szenátusnak a képviselői nem tudtak megállapodni a szövetségi költségvetés stabilizálásáról. Úgy tudni, a kiadáscsökkentés módján és mértékén folyik a legkomolyabb vita.

Az amerikai gazdasági elemzők azt mondják: percről percre idegesebbé válnak a befektetők a politikai tétovázás miatt. "Veszélyesen közel kerültünk ahhoz a pillanathoz, amikor a teljes be nem avatkozás ijesztőbb, mintha csinálnának valamit" – fogalmazott a CNBC korábbi elemzője, Ron Insana.

Ha Washington augusztus 2-ig nem oldja fel az ország adósságkorlátját, a szövetségi állam lényegében fizetésképtelenné válik; legalábbis számítások szerint a jelenlegi plafonnal eddig van pénze a szövetségi költségvetésnek. A New York Times szerint lehet, hogy Boehner épp az idő szorítása miatt döntött most a szavazás elhalasztása mellett, hogy a demokraták, közeledve a jövő keddhez és az államcsődhöz, egyre inkább kényszerpályán legyenek.

A mostani helyzetben a CNBC szerint egyre erősödnek a piaci félelmek, így pénteken meredek árfolyamesés lehet a részvénypiacokon; az amerikai gazdaság világgazdasági súlya miatt nemcsak az amerikaiakon. Tény, hogy jó kezdés után már csütörtökön is mínuszban zártak az amerikai tőzsdék.

Egy Joe Terranova nevű kereskedő a CNBC-nek azt is elmondta: teljes biztos abban, hogy az S&P hatvan napon belül leminősíti az Egyesült Államokat. A hitelminősítés rendszerének bevezetése óta most először eshet ki az USA a legjobb besorolásból.