Szerbia új légitársaságot alapítana

2011.08.01. 15:22

Szerbia közlekedési és energetikai minisztériuma hétfőn tendert írt ki egy új légiközlekedési vállalat alapítására. A pályázaton olyan légitársaságok és pénzügyi befektetők vehetnek részt, amelyeknek legalább öt százalékos részesedésük van légiközlekedési vállalkozásokban, tanúsítaniuk kell továbbá, hogy 2010-ben több mint 1,5 millió utast szállítottak és konszolidált mérlegük meghaladta a 200 millió eurót.

Miodrag Miljkovic légiközlekedési államtitkár szerint az új vállalatot a jelenlegi szerb légitársaság, a Jat Airways és a tender alapján kiválasztásra kerülő új stratégiai partner vagyonának összevonásával hoznák létre.  A szerb kormány 2010 április 16-án döntött egy új légitársaság megalapítása mellett, miután a Jat Airways konszolidálásával megbízott munkacsoport és a cég menedzsmentje arra a következtetésre jutott, hogy a Jat Airways nem tud nyereségesen gazdálkodni.

A szerb nemzeti légitársaságra kiírt első versenypályázat nem járt eredménnyel, mert nem volt érdeklődő: a Jat Airways 51 százalékáért 51 millió eurót kértek. A hétfőn kiírt tenderrel kapcsolatosan piaci elemzők úgy vélik, hogy a Jat Airways legnagyobb aduja, hogy bizonyos járatokon exkluzív utasszállító.