Csökkent a szolgáltatási szektor lendülete az eurózónában

2011.08.03. 11:33

Csökkent júliusban a szolgáltatási szektor lendülete az euróövezetben, az ágazati beszerzési menedzser index (BMI) a júniusi 53,7 pontról 51,6 pontra esett - közölte a Markit piackutató intézet szerdán. A nyilvánosságra hozott 51,6 pontos júliusi érték a legalacsonyabb ilyen szám az elmúlt közel két évben. Elemzők 51,4 pontos júliusi értékre számítottak.

A szervezet által korábban közölt adatok szerint a németországi és a franciaországi szolgáltatási BMI is rendre 52,9 és 53,2 pontos értékkel másfél éves mélypontra esett. Az olaszországi mutató a gazdasági visszaesést jelző 48,6 pontos szintre süllyedt.

Rob Dobson, a Markit vezető elemzője a szervezet közleményében kiemelte, hogy a gazdasági növekedés lassulása aggodalomra ad okot, mivel valamennyi euróövezeti tagállamot érint. "A két nagy állam is jelentősen veszített év eleji lendületéből, miközben Írország továbbra is gyengén teljesít, Olaszország és Spanyolország pedig visszaesést mutat" - fogalmazott a szakértő.

További bizonytalanságot kelthet, hogy a megrendelés-állomány alindexe 51,5 pontról 49,6 pontra csökkent, és október óta először mutatott visszaesést jelző 50 alatti szintet.