Euróválság: rendkívüli ülés lehet a német parlamentben

2011.08.08. 09:45

A német parlament rendkívüli ülésének összehívását mérlegelik Berlinben a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született döntések jóváhagyására. Berlin így kívánja elősegíteni, hogy az euróövezeti támogatási alap működésével kapcsolatos intézkedések mielőbb életbe léphessenek, és a pénzpiacok megnyugodhassanak.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői  a július 21-i csúcstalálkozón az adósságválság elleni intézkedéseket határoztak el. A többi között megállapodtak a Görögországot segítő újabb, 109 milliárd eurós nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este közös nyilatkozatban sürgette a csúcsértekezleten született határozatok minél korábbi és maradéktalan végrehajtását.

A  Der Spiegel szerint a német kormány ugyanakkor egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti  támogatási alap segítségével megmenthető-e. A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák. Németország  ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat - írta a hamburgi hetilap.