Illegális baromfiszállítmányt találtak

2011.08.09. 14:24

Több mint egy tonna ismeretlen eredetű vágott baromfit találtak és foglaltak le kedden hajnalban egy budapesti, IX. kerületi parkolóban az illetékes hatósági állatorvosok - közölte a Pest megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Kiss Attila tájékoztatása szerint a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának hatósági állatorvosai rendőri biztosítás mellett egy IX. kerületi parkolóban tartott ellenőrzés során egy járműben több mint egy tonna vágott baromfit foglaltak le jelölés hiánya, illetve tiltott módon való forgalmazás miatt.

Az RTL Híradó úgy tudja, valószínűleg Romániából hozták a szállítmányt, amely a szokásosnál sárgább. A csirkéket ugyanis befestették. "A vásárlók előszeretettel úgymond tanyasinak nézik a csirkét emiatt, de egész jól észrevehető a bőrfestés, ilyenkor a toll is sárgává válik, azt nem tudják elkülöníteni, ez mindenképpen gyanús" – mondta Helik Ferenc főállatorvos. Laboratóriumban vizsgálják, hogy mennyi ételfestéket használtak, erre is vannak előírások, a túl sok káros lehet az egészségre, olvasható az RTL Híradó honlapján.

Egy másik szállítójárműben további 80 darab vágott kacsát foglaltak le, mert a szállítmány eredetét nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Elrendelték a tetemes mennyiségű vágott baromfi megsemmisítését, de élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása is várható. Az illetékes hatóság igyekszik kideríteni, hogy melyik vágóhídról hozhatták el az árut, tette hozzá a kormányhivatal kommunikációs vezetője.