Romlott a hangulat a régióban

2011.08.09. 13:49

Romlott a kelet- és közép-európai térség együttes üzleti hangulatindexe a július végéig tartó negyedévben, borúlátóbban ítélik meg a közvetlen külföldi befektetéseket tervező vállalatok az aktuális üzleti környezetet és a kilátásokat. A hangulatindex csak Magyarország és Horvátország esetében javult.

A Thomson Reuters & OeKB osztrák exportfinanszírozó bank által összeállított mutató az áprilisi 35 pontról 30 pontra gyengült júliusban -  először csökkent 2009 áprilisa óta. A 11 vizsgált ország közül csak Magyarország és Horvátország estében erősödött a negyedévente kalkulált üzleti hangulatmutató. Magyarországé az áprilisi 19 pontról 22 pontra, Horvátországé 16 pontról 23 pontra emelkedett.

A legnagyobb csökkenés Lengyelország és Szlovénia esetében  következett be. Negyedév alatt a lengyel mutató 58 pontról 48 pontra esett, a szlovén 29 pontról 19 pontra süllyedt. Júliusban záródott negyedévben a 11 ország közül Oroszország üzleti hangulatmutatója volt a legmagasabb, 51 pont, ami azonban csökkenés az áprilisi 55 ponthoz képest.

A legtöbb befektető alapvetően elégedett a jelenlegi üzleti helyzettel, az ezt jelző index 1 ponttal 30 pontra mérséklődött. Az üzleti várakozási mutató azonban már jelentősebben csökkent, 39 pontról 31 pontra. A gazdaság helyzet kilátásainak megítélése 36 pontról 32 pontra csökkent, ami azt jelzi, hogy a befektetők szerint a térségben lassul a gazdasági növekedés a következő 12 hónapban.