Több bank feltőkésítését várja az európai bankfelügyelet

2011.08.30. 14:54

Az EBA európai bankfelügyelet szerint aggodalomra ad okot néhány európai bank tőkemegfelelési mutatója - írja a Financial Times Deutschland keddi száma.

A lap cikke szerint a 2011. január elsején létesült European Banking Authority (EBA) elnöke Andrea Enria, a Banca d'Italia olasz jegybank felügyeleti osztályának vezetője az európai pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsához, az Ecofinhez intézett levelében azt javasolja, hogy az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő euróövezeti országok pénzügyi támogatására létrehozott EFSF segélyalap vehessen részt az európai bankok feltőkésítésében is.

Christine Lagarde az IMF igazgatója pénteken tett javaslatot az európai bankok feltőkésítésére, hogy azok "megfelelő szilárdsággal nézhessenek szembe a magas eladósodás és az alacsony gazdasági növekedési ütem által jelentett kockázatokkal".

Az IMF-vezér javaslata nem aratott különösebb tetszést európai politikusok körében, akik védelmükbe vették az európai bankrendszer stabilitását. "Az európai bankok tőkemegfelelése sokkal jobb mint egy évvel ezelőtt volt" - közölte Olli Rehn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának szóvivője hétfőn, hangsúlyozva, hogy ezt állapította meg az EBA által júliusban végzett stresszteszt is.

Jean-Pierre Jouyet, a francia AMF pénzügyi felügyelet elnöke viszont hétfőn kijelentette, hogy szükség lenne "néhány európai bank feltőkésítésére", hozzátette azonban, hogy nem nagybankokról lenne szó - írja a Financial Times Deutschland.