Málta jóváhagyta az eurómentő csomagot

2011.10.11. 00:59

A máltai törvényhozás hétfőn késő este egyhangú szavazással jóváhagyta a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő országok anyagi támogatását is könnyítő euróstabilitási mechanizmus kibővítését.

A vallettai voksolást megelőzően, a múlt hét csütörtökén a holland törvényhozás fogadta el az euróövezeti tagok megsegítését célzó alap bővítését: a képviselők jókora többséggel, több mint kétharmados arányban szavaztak a júliusi euróövezeti csúcstalálkozón elhatározott változtatások mellett.

A máltai döntés után - amelyet az ellenzéki munkáspárti képviselők is támogattak - az euróövezet 17 országa közül már csak Szlovákiában kell megerősíteni az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítésére vonatkozó döntéseket, a pozsonyi törvényhozás már kedden szavaz erről. A nemzetközi pénzügyi piacok stabilizálódásához elengedhetetlennek tekintik a megnyugtatóan magas összeget mozdítani bíró, új mechanizmus felállítását. Málta az új megállapodás értelmében 700 millió eurós hozzájárulást ad az új euróstabilitási mechanizmushoz.