Ismét vizsgálják Simor ciprusi cégét

2011.10.20. 10:18

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását.

Az MNB elnökének ez év október 30-ig kell bemutatnia azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy felszámolta a ciprusi cégben lévő tulajdonát, az abban lévő mintegy 900 millió forintos vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette . "Az MNB elnöke, személytől függetlenül egy olyan pozíciót tölt be, ahol titkolózásnak, lezáratlan ügyeknek helye nincs" - mondta a javaslatot indokolva Szijjártó Péter.

Simor András a parlamenti testület előtt nyomatékosította: a költségvetési bizottság nem jogosult vagyoni helyzetének vizsgálatára, arra a parlament mentelmi bizottságának van joga. Elmondta: ő már 2009-es és 2010-es vagyonnyilatkozatában is tisztázta, hogy megszüntette korábbi tulajdonát a ciprusi cégben. A jegybankelnök felajánlotta: az MNB elnöki titkárságán a képviselők megtekinthetik vagyonbevallását. Ugyanakkor kijelentette: adózási kérdésekben csak az adóhatóságra és az állampolgárra tartozik a befizetett adók megvitatása.