A német alsóház szerdán tárgyalhat az EFSF-ről

2011.10.24. 16:36

A német parlament egésze, nem csak a költségvetési bizottság tanácskozhat szerdán az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésének irányelveiről, mondták a Dow Jones üzleti hírügynökségnek kereszténydemokrata párti (CDU) képviselők hétfőn.

A politikusok tájékoztatása szerint Angela Merkel kancellár délben tart beszédet a Bundestagban, ezt 90 perces vita követi. A kancellár arról tájékoztatja a képviselőket, hogy kormánya milyen irányvonalat követ az EFSF kapacitásbővítéséről szóló tárgyalásokon.

Az Európai Tanács, majd az euróövezeti államok vezetői péntek délután találkoznak Brüsszelben annak érdekében, hogy véglegesítsék az átfogó euróövezeti mentőcsomag részleteit.

A német kormány kötött mandátummal mehet csak a tárgyalásokra: az EFSF jogköreinek bővítéséről szóló korábbi, szeptember végi szavazás értelmében ugyanis a parlament megvétózhat bármilyen újabb, az EFSF-et érintő változtatást, illetve vétót emelhet újabb euróövezeti mentőcsomag folyósítása ellen.

A szerdai ülés összehívására is - többek között - azért volt szükség, mivel Merkel kancellárnak jóvá kell hagyatni a terveket a törvényhozással.