Nagyobb lesz a vártnál a növekedés Lettországban is

2011.12.09. 16:34

Az erősen exportorientált Lettországban és Észtországban felfelé módosították a gazdasági növekedésre vonatkozó korábbi előrejelzést. A lett statisztikai hivatal pénteki közlése szerint a hazai össztermék 6,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A novemberi első becslés 5,7 százalékos növekedésről szólt. Lettország GDP-je 2009-ben 18 százalékkal zsugorodott, de az export erőteljes növekedése következtében a GDP-csökkenés 2010-re már csak 0,3 százalékos volt. Az ország miniszterelnökének egy korábbi nyilatkozata szerint a balti állam azzal volt képes kilábalni a válságból, hogy a kormány hirtelen, jelentős költségvetési kiigazítást hajtott végre, azaz csökkentette a közszférában alkalmazottak béreit, visszafogta valamennyi minisztérium kiadását, és emelte az szja-kulcsokat.

Észtországban - ahol már euróval fizetnek - a lettországiénál is nagyobb volt a 12 havi gazdasági növekedés a harmadik negyedben: 8,5 százalék a korábban várt 7,9 százalékkal szemben.