A cseh miniszterelnök nem adna pénzt az IMF-nek

2011.12.13. 16:51

Petr Necas cseh kormányfő azt mondta, személy szerint ellenzi azt a tervet, hogy országa hozzájáruljon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezéséhez az uniós adósságválság megoldását célzó erőfeszítések részeként. Az AP szerint Petr Necas véleménye nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormány nemet mond. A Reuters értesülése szerint a kormány és a központi bank szerdán tárgyal a kérdésről Václav Klaus államfő részvételével, aki szintén ellenzi a hitelfolyósítást.

Az EU csúcstalálkozóján pénteken született megállapodás arról, hogy az uniós tagállamok központi bankjai 200 milliárd eurót nyújtanának az IMF-nek, amely az adóssággondokkal küszködő országokat támogatná az összegből.

A 200 milliárdból 150 milliárd eurót az euróövezeti országok adnának össze, a fennmaradó 50 milliárd eurót pedig azok az övezeten kívüliek, amelyek nem részesülnek IMF-támogatásban, így Csehországon kívül Svédország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Dánia. A Csehországra eső hozzájárulási hányad mintegy 3,5 milliárd euró lenne.