Kínai pénz menti meg a Saabot

2011.12.13. 17:13

Azonnali segélyt kap Kínából a csődtől fenyegetett svéd Saab sürgős fizetési kötelezettségeinek rendezésére. A cég szóvivője keddi rádiónyilatkozatában elmondta: az új tulajdonos, a kínai Youngman autógyár a szükséges pénzt rendelkezésre bocsátotta. A szóvivő az összeg nagyságáról nem nyilatkozott. Az azonban továbbra is nyitott, hogy a 3500 alkalmazott két hete esedékes bérét mikor tudják kifizetni.

Október végén közöltea svéd Saab csődbiztosa, hogy a társaság kínai tulajdonba kerül, egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást.

A megállapodás hosszú vergődés végére tesz pontot: a Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra átnevezett holland vállalat megvette a General Motorstól közel 80 millió dollárért. Pénzhiány miatt a gyár már korábban is többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni. Az üres cégkassza miatt a gyár nyolc hónapja gyakorlatilag nem termel.