Nőhet Paks miatt az államadósság

2014.01.16. 18:01

Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján pontosította a paksi bővítés kapcsán kilátásba helyezett hitelszerződés részleteit, írja a portfolio.hu. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy 10 milliárd eurós hitelkeretről van szó, 30 éves időtávra. Az államtitkár szerint a hitel hatással lesz az államadósság szintjére, de azzal nyugtatott, hogy "tekintve, hogy az államadósság folyamatosan csökken, jó esélyünk van arra, hogy minden törvényes és gazdasági követelménynek megfeleljen ez a konstrukció".

Újságírói kérdésre Lázár elmondta: "az alaptörvényt nem kell módosítani a hitelfelvétel miatt. A mi megítélésünk és számításaink szerint ennek megfelel majd az államadósság a hitel felvétele utánA programfinanszírozás az előrehaladás ütemének fényében történik".

A portfolio.hu szerint az államtitkár ezzel a válaszával azokat az aggályokat igyekezett lecsillapítani, miszerint a 10 milliárd eurós hitel felvétele (3000 milliárd forint, ami megközelítőleg a GDP tíz százaléka) miatt nem tudna csökkenni az államadósság. Ezzel pedig a magyar kormány megsértené az alkotmányos adósságszabályát.

A portál szerint nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a 2016-os költségvetés megalkotásakor – a jelenlegi szabályok szerint – tekintettel kell lenni a stabilitási törvényben szereplő adósságképletre, ami eleve érdemi adósságcsökkentést ír elő. Figyelembe véve a projekt tervezett lefutását és azt, hogy a magyar állam a saját 20 százalékos részét a projekt végén szeretné fizetni, úgy tűnik, hogy GDP-arányosan évente 1-1,5 százalékos hitelt akar felvenni a magyar állam. A ma látott makrogazdasági adatok alapján a portfolio.hu szerint nehezen jön ki a csökkenő államadósság és még nehezebben az adósságképlet által előírtak.

A portál szerint azt sem tudni, hogy a magyar állam miből lesz képes visszafizetni a hitelt. Lázár János tájékoztatása szerint a beruházás tőkeköltségét nem számítják bele az áram árába. Vagyis nem projektfinanszírozássá válik a hitel, hanem a későbbiekben adóból kell finanszírozni annak törlesztését.