Energiaklub: Paks egy biankó csekk

2014.02.03. 15:39

Hétfőn a parlament elé került a paksi paktumról szóló törvényjavaslat. Az Energiaklub szerint ha a parlament elfogadja a javaslatot, azzal egy biankó csekket tölt ki Oroszország számára. A civil szervezet szerint az egyezmény nem szolgálja az ország érdekeit, ugyanis sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik. A képviselők tehát úgy döntenek valamiről, hogy fogalmuk sincs, mibe kerül majd a bővítés az országnak.

Az Energiaklub öt pontban szedte össze, hogy mi a problémája az egyezménnyel.

Bonyolult kérdésről kell rövid idő alatt kell dönteni

A törvényjavaslat áttekintésére alig egy hétvégéje volt a képviselőknek, egy ilyen összetett szerződés értelmezése sokkal több időt kívánna. Az azonban a szöveg gyors áttanulmányozása alapján is látható, hogy az orosz tárgyalófél érdekei sokkal markánsabban jelennek meg az egyezményben.

Tisztázatlan pénzügyi feltételek

A szerződés úgy rendelkezik, hogy ha Magyarország végre kívánja hajtani a mostani keretszerződést, akkor ahhoz mindenképpen alá kell írnia a kölcsönszerződést. Azaz, ha a magyar kormány atomerőművet akar, akkor alá kell írnia a jelen paktumtól teljesen elkülönülő finanszírozási paktumot.

Utóbbiról sem a közvélemény, sem a képviselők nem tudhatnak még semmit. Így nem tudjuk, mennyi hitelt vesz fel Magyarország, mikor, milyen futamidővel és mekkora kamattal.

Paks 3, Paks 4?

A mostani szerződés szövege alapján az orosz fél nem csupán Paks 2-t építheti meg, hanem akár Paks 3-at, 4-et is. Az egyezmény szerint:

[a] Felek együttműködnek a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében.

Oroszoktól függő magyar áramár?

Ez az egyezmény azt is lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba. A 4. cikk 4-es pont szerint:

a Felek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a Megvalósítási Megállapodások szerinti ellenérték olyan módon kerüljön megállapításra, amely lehetővé teszi, hogy a villamos áram-termelésre vonatkozó árak kereskedelmi szempontból hosszú távon versenyképesek és egyúttal az Orosz Kijelölt Szervezet számára elfogadhatók legyenek.

Az atomszemét végül nálunk köt ki

Annak ellenére, hogy Paks 2-t hatvan évre építenék, az egyezmény mindössze 20 évre garantálja a fűtőanyag-ellátást, ami energiabiztonsági problémákat vet fel. Ezenkívül, ugyancsak 20 évig garantálja, hogy az elhasznált fűtőanyagot tárolják Oroszországban, azután ugyanis visszaszállítják Magyarországra, azaz még ha el is viszik az atomszemetet, akkor két évtized múltán visszakapjuk.