Hernádi eltűnt az Interpol körözési listájáról

2014.03.03. 15:57
Lekerült Hernádi fényképe az Interpol nemzetközi körözési listájáról, ami szinte biztosan azt jelenti, hogy a horvátok visszavonták a feljelentést. Ezzel párhuzamosan a Mol már nem is akarja olyan bőszen eladni az INA-t az oroszoknak. A Mol szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz.

Nincs rajta az Interpol körözési listáján Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – legalábbis nem található a nemzetközi elfogatóparancsokat is közzé tevő honlapon. A hely megvan, de a Mol vezérének fényképe és adatai helyett egy csak adatok nélküli űrlapcsonk töltődik be, vette észre a Hvg.hu.

Hernádi Zsolt ellen azt követően adták ki a körözést, hogy a tavaly szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán. A Mol vezetőjét a horvátok azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát olajipari cég, az INA irányításában.

Hét és fél év nem jogerősen

A Mol-vezér körül egyre izzasztóbb lett a helyzet, a horvát bíróság ugyanis elsőfokú, nem jogerős döntésében már „kétséget kizáróan bizonyítottnak látta”, hogy Ivo Sanader ötmillió euró kenőpénzt kapott az INA menedzsmentjogainak átengedéséért, a Mol-ügyért 7 és fél évet rótt ki a horvát bíróság a volt kormányfőre.

191yyjv2b76gapng.png

Miután Hernádi nem jelent meg a kihallgatásán, a zágrábi megyei bíróság ügyészségi kezdeményezésre elrendelte előzetes letartóztatását. Az elnök-vezérigazgató ezt követően került fel az Interpol körözési listájára, sőt, mivel Horvátország júliustól EU-tagországgá vált, a zágrábi hatóságok európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Titkos betegsége lett

Az ügy azonban kezdett kissé egyértelműbbé válni, amikor kiderült, hogy a vád koronatanúja, Robert Jezic nem fizeti be azt az 5 millió eurót, amivel Hernádi állítólag megvesztegette. Pedig már 2012 októberében megígérte, hogy 30 napon belül befizeti, de azóta is húzza az időt. Ráadásul beteg is lett: egy svájci kórházban ápolják, és orvosai szerint hosszú ideig nem is lehet vele kapcsolatba lépni. 

A Mol és horvát állam tavaly év vége óta folyamatosan tárgyal az INA jövőjéről, valószínűleg ennek lehet egy újabb lépcsője, hogy Hernádit levetették az Interpol-listáról. A vonatkozó jog szerint ugyanis a körözést vissza kell vonni, mihelyt elrendelésének oka megszűnt.

Ez azt jelenti, hogy a körözési listáról három esetben lehet lekerülni: ha az illető meghalt, ha elkapták, illetve ha a nemzetközi elfogató parancsot kiadó szerv visszavonja azt. Mivel Hernádi él, és amíg Magyarországon van, a horvátok nem tehetnek ellene semmit, így csak az utolsó eshetőség maradt. 

Bejöhetett az ijesztgetős taktika, ugyanis még korábban végig arról kommunikált a Mol, hogy ők eladnák az INA-t bárkinek, ami potenciálisan csak az oroszokat jelenthette. Most viszont már olyan nyilatkozatokat adnak, hogy szívesen meg is tartanák a horvát olajcéget. Szollár Domokos, a Mol szóvivője viszont az Indexnek cáfolta, hogy a két ügy kapcsolatban lenne egymással.