Függetlenedne a balti térség az orosz gáztól

2014.08.22. 14:06

A Balti-tenger mélyén futó gázvezetékkel kötik össze Észtországot és Finnországot, elősegítve a balti állam függetlenedését az orosz gázszállításoktól – írja a Napi.hu a varsói Rzeczpospolitára hivatkozva.

A finn és az észt gáztársaság - a Gasum Oy és a EG Vorguteenus - támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a két ország rendszereit összekötő csővezeték építéséhez. A Finn-öböl alján futó vezeték, a Balticconnector 80 kilométer hosszú lesz, kapacitása évi 2 milliárd köbméter. A 110 millió euróra becsült költségű projekt kivitelezését 2017-ig akarják befejezni.

A két ország vezetékrendszerének összekapcsolása nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az észtek Finnországon keresztül kapjanak európai gázt, de azt is, hogy a finnek használni tudják Lettország földalatti tározóinak 2,8 milliárd köbméteres kapacitását.

Ezzel az egész balti térség függését az orosz gáztól csökkenteni tudnák. Litvánia, Lettország és Észtország ugyan évről évre csökkenti az orosz gáz importját, de még mindig évi 8 milliárd köbméterre van szükségük.

A litván Litgas most írt alá egy megállapodást a norvég Statoillal, amelynek értelmében a norvégok a következő öt évben évi 540 millió köbméter gázt szállítanak a litván cseppfolyósított gáz terminálba. Algirdas Butkevicius litván elnök kiemelte annak jelentőségét, hogy ez lesz az első gáz, amit nem az oroszoktól vásárolnak.