Orosz milliárdos vesz német állami céget

2014.08.22. 12:46

A német gazdaság minisztérium engedélyezi, hogy egy orosz milliárdos tulajdonába kerüljön a német RWE közüzemi cég DEA olaj- és gáztermelő vállalkozása - állították a Reutersnak az ügylethez közel álló források pénteken.

De hogy jön a képbe a német kormány, mikor az RWE többségében intézményi befektetők tulajdonában áll? Úgy, hogy a kormány hivatkozhatott volna egy német külkereskedelmet érintő jogszabályra, amely kimondja, hogy ha egy üzlet veszélyezteti "a közbiztonságot vagy a közrendet", akkor a német kormány megakadályozhatja azt.

A németek annak ellenére nem éltek ezzel a lehetőséggel, hogy az EU tagjaként Németország is szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben a Krím bekebelezése miatt.

Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, a Letter One márciusban elvi megállapodást kötött arról, hogy 5,1 milliárd euróért megvásárolja a DEA vállalatot, amelynek mintegy 600 millió euró az adóssága. Az ügyleten keresztül Fridman és társai nagyjából 190 olaj- és gázkoncesszióban válnak tulajdonossá Európűban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, valamint a Mol volt még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban.

A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. A cég mintegy 1400 embert foglalkoztat, tavaly 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.