Megállapodtak a kurdisztáni olajról

2014.11.14. 16:27

Átmeneti megállapodást kötött az iraki kormány és Kurdisztán vezetése, ami előrelépés a kurdisztáni olajexport miatti régi vitában, írja az MTI.

500 millió dollárért odaadják a felét

Az Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán tartomány székhelyén csütörtökön aláírt egyezség értelmében a központi kormány 500 millió dollárt utal át a kurd félnek, cserébe a kurdok napi 150 ezer hordó (egy hordó olaj majdnem pont 159 liter) olajat - jelenlegi szállításaik mintegy felét - adnak át a központi kormánynak.

A megállapodás nem végleges megoldás a két fél közötti olajvitában, de megnyitja az utat az átfogó és igazságos rendezésre minden függőben lévő ügyben, összhangban az alkotmánnyal - jelentette ki Ádel Abdel-Mahdi iraki olajipari miniszter, aki szerint a viszály nem egyszerűen gazdasági, politikai és biztonsági érdekeket, hanem a nemzeti egységet fenyegeti.

Nem tetszett nekik a költségvetés

Az iraki központi kormány és Kurdisztán évek óta nem tud megegyezni az észak-iraki tartományban kitermelt kőolajból származó bevételeken. A válság tavaly márciusban éleződött ki, amikor a parlament elfogadta a kurdok által elutasított költségvetési törvényt. Ezért a 45 milliárd hordónyira becsült olajtartalékkal rendelkező Kurdisztán Bagdad engedélye nélkül, egyoldalúan elkezdett olajat exportálni.

Bagdad azt állítja, hogy a kurdisztáni kormány alkotmányellenesen cselekszik, amikor a központi kormánytól függetlenül kitermeli és áruba bocsátja a kőolajat. Ez ellen Bagdad diplomáciai nyomással, jogi lépésekkel és a régiónak járó költségvetési támogatás felfüggesztésével is küzd.

Az átmeneti megállapodás alapján járó 500 millió dollár október hónapra vonatkozik, novemberre ugyanekkorra összeget folyósít majd Bagdad. Ebből kifizethetik a kurd közalkalmazottakat, akik az év eleje óta nem kapnak bért.

A végleges megállapodásban rendezni kell az előző hónapokról elmaradt költségvetési támogatás, a hatalmas kirkuki olajmező és az olajexportból származó jövedelmek feletti ellenőrzés kérdését.