Seszták: Akkor kapnak az ukránok földgázt, ha Magyarország feltöltötte a saját tározóit

2014.11.24. 14:54

Magyarország mindaddig nem tud Ukrajnának földgázt szállítani, amíg fel nem töltötte saját tározóit – idézi a Reuters hírügynökség Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek a pozsonyi energiaügyi konferencián újságíróknak hétfőn adott nyilatkozatát, írja az MTI.

A Gas Infrastructure Europe portál adatai szerint Magyarország földgáztározóiban 4,5 milliárd köbméter földgáz van, ez 71,2 százalékos feltöltöttségnek felel meg.

Andrij Koboljev, az ukrán állami energiaipari vállalat, a Naftohaz vezérigazgatója a konferencián tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az év végéig Oroszországtól még egymilliárd köbméter gázt vásárolnak, valamint tárgyalásokat folytatnak Magyarországgal a gázszállítások újraindításról.

Reményeink szerint a gázszállítások decemberben vagy januárban újraindulnak Magyarországról. Erről tárgyalunk magyar partnereinkkel

- mondta a vezérigazgató.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember végén jelentette be, hogy határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást. A szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt. A megszakítást az FGSZ azzal indokolta, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!