Moszkva és Washington Csehországban csap össze

2015.01.29. 13:54
Milliárdos tendert ír ki a Cseh Elektromos Művek (ČEZ) a temelini atomerőmű fűtőanyag beszállítására. Oroszország és az Egyesült Államok versenyez a beruházásért.

Örülnénk, ha a következő években megszületne a döntés a nukleáris fűtőanyag behozataláról. Új tendert írunk ki

– jelentette be a Respekt.cz hetilapban Daniel Beneš a ČEZ vezérigazgatója, aki szerint egy ilyen pályázat a legjobb módszer, hogy leteszteljék a potenciális beszállítók új technológiai fejlesztéseit, és megismerkedjenek a beszállítás új feltételeivel.

Beneš végül nem pontosította, hogy mikor írná ki a ČEZ a pályázatot, de a hetilap tippje szerint "egyértelmű, hogy idén, esetleg jövőre": A 2010 óta beszállító orosz TVEL által megnyert tendert a ČEZ 2004-ben írta ki, 2006-ban írták alá és 2020-ban jár le. A Respekt szerint nem várható, hogy a jelenlegi szerződés befejezésének bejelentése után a tender kiírását sokáig halogatnák.

A nukleáris fűtőanyag beszállítása hatalmas üzlet, amely stratégiai döntést igényel, politikailag érzékeny területen. Éppen ezért a cseh sajtóban "elkeseredett küzdelemre" számítanak az orosz TVEL és egyetlen vetélytársa, az amerikai Westinghouse között. Ez utóbbi cég már többször jelezte, hogy érdekli a csehországi fűtőanyag-szállítás is. És ez még nem minden.

Új atomerőmű? Csak azért is megépítjük.

A múlt héten került nyilvánosságra a Csehországban régóta várt kormányjavaslat, amely pontot tehet az ország energiapolitikájával kapcsolatos viták végére. A dokumentum fő állítása az eddig ismert hivatalos állásponttal szemben az, hogy

új atomerőmű blokkokra sürgősen szükség van, bár kicsit később, mint azt az Ipari Minisztérium korábban feltételezte.

Újdonság, hogy a két új blokkot az ország két atomerőműve, Temelin és Dukovany között megosztva építenék meg a csehek. A Jan Mládek ipari miniszter által bemutatott ajánlás igazságosabbnak tűnik a munkahelyek megtartásának szempontjából, de gazdasági szempontból rosszabb. Cseh atomenergetikai szakértők szerint tíz százalékkal olcsóbb lenne egy helyszínen megépíteni a két új blokkot.

De ki fogja ezt az egészet finanszírozni?

Az ajánlás meglehetősen optimista: az előnyben részesített változat szerint a milliárdos beruházás befektetője a többségi állami tulajdonban lévő ČEZ. A minisztérium azt feltételezi, hogy a közeljövőben az energiaszektorban a helyzet normalizálódik és a ČEZ képes lenne piaci alapon működtetni az erőművet.

A tanulmány szerzői azonban arról is írnak, hogy amennyiben az áram piaci ára továbbra is a jelenlegi alacsony szinten marad, egészen biztosan szükség lesz valamilyen formában a beruházás megtérülésének garantálására. A minisztérium nem titkolta el, hogy az esetleges veszteségeket honnan pótolnák: az állami költségvetésből, tehát az állampolgárok és vállalkozások adóiból vagy a megemelt elektromos árakból a fogyasztókra terhelve.

A paksi forgatókönyv ezúttal nem került szóba az ajánlásban. Korábban mi is megírtuk, hogy Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint a temelíni atomerőmű bővítése leginkább úgy valósítható meg, ha a kivitelező biztosítani tudja a hitelt is a beruházáshoz, mivel szerinte a ČEZ nem tudná egyedül finanszírozni a beruházást. Jelenleg tehát három lehetséges változat merülhet fel, hogy ki fizeti a prímást:

  • a Cseh Elektromos Művek,
  • a leendő beruházó,
  • vagy a cseh állam.

Csakhogy ez utóbbi forgatókönyv épp a cseh kormány negatív hozzáállásán bukott meg, mivel nem voltak hajlandóak biztosítani semmiféle állami garanciát a villamosenergia vásárlói árára vonatkozóan, mivel az túlságosan nagy kockázattal járt volna az állami költségvetésre nézve. A tendert törölték.

Nem mindenki lelkesedik

Az Ipari Minisztérium ajánlása tehát továbbra sem ad választ egyértelműen az anyagi kérdésekre, ráadásul az ajánlás további gyengéje, hogy a szerzők nem számolnak a cseh energetika jövőjének alternatív változataival. És itt most nemcsak a napenergiára gondolhatunk, hanem arra is, hogy mit fog szólni a lehetséges bővítésekhez Németország és Ausztria.

Az Antiatom akciócsoporttal együtt minden lehetséges lépést megteszünk, hogy megakadályozzuk a temelini atomerőmű bővítését

– ezt már Rudi Anschober felső-ausztriai környezetvédelmi miniszter nyilatkozta a cseh hírügynökségnek azon a napon, amikor a cseh sajtóban megjelent a hír, hogy új tendert fognak kiírni a temelini fűtőnyag-beszállításról. Több felső-ausztriai atomenergia-ellenes szervezet keresetet nyújtott be a temelini atomerőmű biztonságával kapcsolatban. Ráadásul a múlt héten cseh szervezetek is megtámadták az Országos Atamenergia Hivatal döntését.

A ČEZ szóvivője, Ladislav Kříž meglehetősen különösnek tartotta, hogy az atomerőmű esetleges bővítésének környezetre tett hatását vizsgáló tanulmány elvégzése után két évvel érkeznek újabb panaszok. A cseh Környezetvédelmi Minisztérium egyébként 2013 januárjában tett pontot egy 4,5 éve húzódó vizsgálatra, amelyről lakossági fórumokon tájékoztatták Bécs és Passau lakosságát is.