Az OPEC szerint vége az olajáresésnek

2015.01.30. 16:59

Nőtt januárban az OPEC-tagok olajtermelése, jelezve, hogy az olajkartellnek továbbra sem célja az árak felhajtása, inkább meg akarják tartani a piaci részesedésüket - írja az MTI.

A Reuters felmérése szerint januárban az előző hónaphoz képest napi átlagban 130 ezer hordóval 30,37 millió hordóra emelkedett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagországaiban a termelés. Olajvállalatoktól, az OPEC-től és kutatóintézetektől származó adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb lökést Angola adta, amelynek termelése napi 160 ezer hordóval 1,8 millióra emelkedett, míg az iraki és a líbiai termelés csökkenése lehúzta az átlagot.

Az OPEC tavaly novemberi értekezletén néhány gyenge helyzetben lévő tagállam, főleg Venezuela és Irán tiltakozása ellenére döntött úgy, hogy nem csökkenti a napi 30 millió hordós termelési plafont az árak felhajtása érdekében, hanem piaci súlyának megőrzésére törekszik.

Abdalla al-Badri, az OPEC főtitkára azzal érvelt, hogy ha az OPEC csökkentené a termelését, az OPEC-en kívüli termelők azonnal növelnék azt, és a folyamat az olajkartell piaci részesedésének zsugorodásához vezetne. Az olajár az OPEC szakértői szerint

a túltermelés ellenére elérte mélypontját, stabilizálódik, és a következő hónapokban emelkedésnek indul.

A november 27-ei döntést követően az olajárak 4 éves mélypontra, 71 dollárra süllyedtek, pénteken pedig már csak 49 dolláron jegyezték az északi-tengeri Brent minőség hordóját.