GVH: Nincs baj a MET terjeszkedésével

2015.03.31. 12:38

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. (MET) átvegye a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. földgáz kiskereskedelmi portfóliójába tatozó ügyfeleket – közölte a GVH kedden az MTI-vel.

A GVH megállapította, hogy mind a MET Holding által irányított vállalkozáscsoport, mind a GDF Suez földgázüzletága foglalkozik földgáz kiskereskedelmi értékesítésével kis és közepes, valamint nagy ipari vevőknek.

Ugyanakkor a felek együttes részesedése alapján kizárható, hogy az összefonódás káros hatásokkal járna.

A GDF Suez jelenleg mintegy 10 százalékos piaci szelettel vesz részt a magyar szabadpiaci gázkereskedelemben. Több ezer élő szerződése van, zömében kis- és középvállalkozásokkal.

A két cég februárban jelentette be, hogy a GDF Suez július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, és a MET Magyarország Zrt. veszi át a szabadpiaci gázkereskedelmi portfólióját.

A GDF-csoport Magyarországon a továbbiakban is kiszolgálja a lakossági, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-n keresztül 6 megyében ez a cég marad a földgázelosztó.

A Svájban bejegyzett, offshore tulajdonú MET az elmúlt időben egyre nagyobb szerepet kapott a magyar energiapiacon; a cég először az MVM-mel kötött titkos szerződésével került a figyelem középpontjába, azóta pedig a Telekommal is közös céget hozott létre.