Moszkva új fegyvere az atom

2015.04.29. 07:14 Módosítva: 2015.04.29. 07:18

A paksi bővítés is példa arra, Moszkva hogyan szeretné fenntartani Európa energetikai függését Oroszországtól – idézte a Newsweek a Stratfor amerikai kutatóintézet egyik elemzőjét. A lap szerint Moszkva új fegyvere az atomenergia.

Oroszország keresi a paksi bővítéshez hasonló projekteket, amelyben Moszkva nyújtja a szükséges finanszírozás 80 százalékát és amely hosszú távú befolyást biztosít a Kremlnek, amíg Magyarország visszafizeti a kölcsönt – mondta a Newsweeknek Lili Bayer, a Stratfor elemzője, amit a Hvg.hu idéz.

Szerinte ez gazdasági és politikai stratégia is orosz részről, és a magyarországi beruházás is példája annak, hogy Moszkva hogyan szeretné fenntartani Európa függését Oroszországtól az energetika területén.

A Newsweek szerint Magyarország mellett az orosz állami Roszatom egy sor másik országban – Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Iránban, Törökországban, Jordániában, Vietnamban, Argentínában és Bangladesben – szintén olyan megállapodásokra törekszik, amelyek évtizedekre az orosz nukleáris fűtőanyag-ellátáshoz kötik ezeket az államokat.