Orbánék irányítják az állami közműcéget is

2015.05.21. 07:57

A Nemzeti Közműszolgáltató és az energetikai adatfeldolgozásért felelős új cég felett is a Miniszterelnökség gyakorolja majd a felügyeletet - írja a Világgazdaság.

Seszták Miklós NFM miniszter ugyanis egy törvényjavaslatban azt akarja elérni, hogy ne ő, hanem inkább Lázár János irányíthassa az olyan hatalmas állami cégeket, mint a Posta, a Magyar Fejlesztési Bank, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató és a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt.

Utóbbi két társaság a rezsicsökkentés fenntartásának, vagyis az állami energiapolitikának a központi társasága lehet: az ENKSZ fogja össze az állami közműcégeket (bár a Főgáz még az MFB tulajdona), ám feladata lesz a lakossági fogyasztók gáz- majd villamosenergia-ellátása. A KAF dolga az okosmérők felszerelése lesz. Egyelőre az a cél, hogy a közepes üzleti gázfogyasztók óránként 20 – 100 köbméter közötti mérőkapacitással rendelkező mérőit óránkénti online adatszolgáltatásra tegyék alkalmassá, ami egy 5-6 milliárdba kerülő feladat.

Emellett egy módosítással lehetővé tennék azt is, hogy az állami cégek ingatlanokat vagy más vagyonelemeket adhassanak át egymás között. Akár úgy is, hogy állami tulajdonú épületeket tegyenek át olyan cégekbe, amelyekben nem az állami vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat.Ilyen állami szervezetek az MFB, a Posta és a két energetikai társaság mellett csak a Nemzeti Földalap, a kórházak és az egészségügyi intézmények.