MTA: Nincs tanulmányunk Paks 2-ről

D KOS20110215025
2015.06.23. 15:15

"Nincs semmilyen nem nyilvános, a paksi bővítéssel foglalkozó tanulmánya sem az MTA kutatóhelyeinek, sem az Akadémia tudományos bizottságainak. Nem tud ilyenről az MTA Energiatudományi Kutatóközpont sem, pedig ez az az akadémiai intézmény, amelynek egyik kutatási témája a meghosszabbított üzemidejű paksi blokkok és az új magyarországi atomerőmű-blokkok biztonsága" - írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője június 22-i blogbejegyzésében három dokumentumot, illetve dokumentumrészletet közölt, amelyek közül – állítása szerint – kettő „akadémiai körökből” származik. Ennél pontosabban nem lehet tudni a tanulmányok forrását, azonban az "akadémiai körökbe" az MTA-n kívül számos intézmény belefér még. 

Az MTA a közleményében arról is ír, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a hazai villamosenergia-ellátás jövőjéről, a paksi atomerőmű-bővítésről több nyilvános vitaülést szervezett, ahol meglehetősen eltérő álláspontok jelentek meg.

Külön meg is említik, hogy Sólyom László akadémikus, volt köztársasági elnök például emlékeztetett rá, hogy államfőként nyilvánosan bírálta a paksi bővítés előkészítésére vonatkozó 2009-es országgyűlési határozatot; Mezei Ferenc akadémikus, a svédországi Európai Neutronkutató Központ (ESS) technikai igazgatója szerint pedig „a széles közvélemény nagymértékben túlbecsüli az atomenergia tényleges veszélyeit, ugyanakkor felhívta a figyelmet az atomerőművekben termelt áram alacsony költségére.

"A Jávor Benedek által nyilvánosságra hozott két szöveg szintén a bővítésről folyó véleménycsere része, de mint ilyen, nem áll mögötte semmilyen akadémiai testület vagy intézmény, amely szakmai vita után elfogadta volna" - írták.