Zsebre teszi a rezsicsökkentést az MVM cége?

2015.09.18. 13:21

Bár Német Lászlóné azt mondta, hogy az MFGK-nál gyűlik az a pénz, amit most a gázfogyasztó lakosságon keresnek a jóval olcsóbb beszerzési árak miatt, és részben ebből a pénzből lehet majd tovább finanszírozni a rögzített lakossági gázárakat abban az időszakban, amikor meg majd megnőnek a világpiaci árak, az MVM leánya a Világgazdaság kérdésére péneteken közölte, az ő felelősségi körükben nem szerepel az, hogy szükség esetén besegítsenek a lakossági tarifákba.

Már korábban írtunk arról, hogy a nagyon alacsony nemzetközi olajár miatt most nagyon olcsón veszi a gázt a Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK), az MVM gáznagykereskedő leányvállalata. Éppen ezért most a lakosság gázszámláját is lehetne csökkenteni, ezt a mostani szabályok szerint az Energiahivatalnak kellene javasolnia az aktuális árak figyelembe vételével, és Seszták Miklós fejlesztési miniszternek kellene döntenie róla.

Mégsem döntenek erről, a piaci rezsicsökkenés nem érződik a fogyasztói árakban, az Energiahivatal a miniszterre mutogat, a miniszter az Energiahivatalra. Németh Lászlóné, az állami rezsiholding ügyeit is egyengető államtitkár szerint bár lehetne most csökkenteni, de amikor meg újra emelkedik az olaj ára, akkor emelni kellene a gázszámlát, ezt pedig nem akarják. A különbözet most az MFGK-nál gyűlik, később át kell majd alakítani úgy a szabályozást, hogy ebből kompenzálhassák az állami rezsiholding későbbi, magasabb világpiaci árak mellett kialakuló veszteséges időszakát.

A Világgazdaság rákérdezett az MFGK-nál, hogy eddig mennyi pénz gyűlt így össze és azt mire akarják majd felhasználni. A cégtől viszont ezekre nem válaszoltak, csak annyit mondtak, hogy a cég felelősségi körében nem szerepel az, hogy szükség esetén besegítsen a lakossági tarifákba. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a cég

Nem rak félre arra, hogy majd egyszer csak kiegyenlítse a számlát, ha megint drága lesz a gáz.

Az MFGK tehát nagy valószínűséggel csak zsebre rakja azt, amit a Főgázon, rajta keresztül pedig a lakosságon keres. Az árat, amiért a gáz nagyker a földgázt tovább adja az egyetemes szolgáltatóknak, azt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szabja meg, de mint kiderült, ők pedig nem kaptak utasítást arra, hogy alacsonyabb árat határozzon meg addig, amíg alacsony a gáz.