Nukleáris Társaság: Ne rezsit csökkentsenek a paksi pénzből!

2015.11.11. 17:22

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) megszüntetése vagy a befizetés szüneteltetése veszélyezteti az atomenergetika felelősségteljes hazai alkalmazását, az utánunk jövő nemzedékeket és szemben áll nemzetközi kötelezettségeinkkel.

- ezt írja közleményében az energetikával foglalkozó tudósokból és a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetőiből álló Magyar Nukleáris Társaság.

Mint korábban egy megszerzett vitairat alapján megírtuk, a kormány legújabb energetikai tervei között szerepel, hogy a paksi atomerőműből önköltségi áron adjon áramot a felhasználóknak, hogy ebből is csökkentse a rezsit, ahelyett, hogy az eladott energia hasznát eltennék a Nukleáris Pénzügyi Alapba.

Ennek az alapnak a pénzét amúgy félre kellene rakni és abból a nukleáris energia hasznosítása során keletkező radioaktív hulladékokat kellene kezelni majd akkor, amikor lejár az atomerőmű reaktorainak üzemideje. Ennek műszaki, jogi és pénzügyi előkészítésére hozták létre az alapot 1996-ban, amibe 1998 óta évi 20 milliárd forintot fizetett az atomerőmű. Az itt gyűlő pénzből kellene fedezni

  • a reaktorok leszerelését,
  • a kiégett üzemanyag, vagyis a radioaktív izotópok átmeneti tárolását és aztán véglegesen elhelyezését
  • és az egyéb radioaktív hulladékok elhelyezését fedezni.

Jelenleg a Magyar Nukleáris Társaság szerint 250 milliárd forint van az alapban. Ebből a pénzből már sok mindennel nagyon jól haladnak Pakson, például létrehozták már a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, a Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolóban már elkezdték véglegesen elhelyzeni a kis és közepes aktivitású atomerőművi hulladékokat és már keresik, hogy hová lehetne majd a kiégett üzemanyagot végleg elhelyezni. A társaság szerint viszont vannak olyan dolgok, amiket csak akkor lehet majd elkezdeni, ha majd a reaktorok végleg leálltak, amihez viszont nem szabad leállni a pénz gyűjtésével. A közleményben a társaság tagjai ezt írják:

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen döntéseknek csak átmeneti, rövidtávú előnyei lehetnek.

Ha a szükséges pénzügyi források hiányában nem lehet megvalósítani a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezését, akkor kedvezőtlen környezeti hatásokkal kell számolni, melyek későbbi felszámolása a jelenleg tervezett költségek sokszorosa lehet. A jövő generációk adófizetőire jelentős terheket róna, ha a befizetés tervezett üteme nem folytatódna, vagy az eddigfelhalmozott tartalékot nem az eredeti célokra használnák fel – írják.

Az MNT bízik benne, hogy ilyen kormányzati döntések nem születnek, hiszen Magyarországon – az új blokkok létesítése miatt is – olyan hosszú távú tervezésre van szükség, amely számol az atomenergetika használatának minden fontos vonatkozásával.