Új dokumentumok kerültek elő Paks 2-ről

2015.12.03. 16:46

200 oldalnyi, eddig nem nyilvános dokumentumot kapott a Paks 2 beruházásról az Európai Bizottságtól Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP képviselője.

A dokumentumok között belső feljegyzéseket, a Bizottság és a magyar kormány közti levelezései és a Bizottság hivatalos kérdései és az arra adott magyar válaszok vannak, amiket Jávor ki is rakott a blogjára, ott át lehet lapozgatni az összeset.

Jávor szerint a most nyilvánosságra hozott részletek  azt bizonyítják, hogy "a paksi bővítés még annál is őrültebb, abszurdabb és károsabb beruházás, mint amilyennek azelőtt gondoltuk."

Az általa közzétett főbb megállapítások alapján azonban úgy tűnik, hogy az anyagok nagyon nagy meglepetést nem tartogattak: a valóban izgalmas részletek ugyanis is ki vannak takarva. Így a finanszírozásra vonatkozó részek nagyja és földrengésekkel és az extrém időjárási előrejelzésekkel kapcsolatos információk. A képviselő ezt egyébként érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, ahogy azt is, hogy néhány dokumentum kiadását meggyőző magyarázat nélkül megtagadták.

Ami többek közt az anyagból Jávor szerint kiderül:

  • A magyar kormány bizottságnak küldött dokumentumaiból hiányoznak az európai árampiacon Paks2 üzembe lépésekor várható árakra vonatkozó elemzések. A bizottság fel is teszi a kérdést, hogy hogyan fogják kezelni azt a helyzetet, ha az áramárak alacsonyabbak maradnak annál, mint amit remélnek, és ami szükséges lenne a beruházás megtérüléséhez, amire a magyar fél azt írja, hogy ez a helyzet nem valószínű, mert sok erőmű kiöregedik addig, viszont nem számolnak azzal, hogy addig új termelő kapacitások léphetnek be az európai piacra.
  • Ha egy következő évre betervezett hitelt valamiért nem hív le a magyar fél, például megcsúsztak az építkezéssel, és egy tervezett munkát, amire lehívták volta az adott hitelrészletet, nem végeztek el, az után 0,25 százalék díjat kell majd fizetni. Ez Jávor szerint azt jelenti, hogy ha a 10 milliárdos kölcsön lehívása során mondjuk 5 százalékos tévedési ráta van, akkor 30-35 milliárd forintot kell díjként még befizetni.

Csütörtök este Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos is reagált Jávor állításaira, szerinte a politikus egy lezárt ügy dokumentumait hozta nyilvánosságra a magyar Kormány jóváhagyásával.

"Jávor Benedek 2015. december 3-án szenzációként bejelentett 200 oldalnyi dokumentum kiszivárogtatása nem más, mint azon iratok közzététele, amelyek a 41. cikkely szerinti eljárásban a magyar fél és az Európai Bizottság kommunikációjában keletkeztek. A dokumentumok harmadik félnek történő átadásához a Bizottság korábban megkérte a magyar Kormány hozzájárulását. A magyar fél ezt a hozzájárulást nagy örömmel azzal a céllal tette meg, hogy a dokumentumokat a közvélemény megismerhesse" - írták

Aszódiék szerint egyébként az EP képviselő szakmai felkészültségét az is bizonyítja, hogy nem tudja kiszámolni 10 milliárd Euro 5%-ának 0,25%-át, az ugyanis 100-szor kisebb összeg, mint amit ő állít. "Nem atomfizika ez, hanem egyszerű matematika" - írták a közleményben.

Nem Jávor Benedek posztja az egyetlen fejlemény csütörtökön atomerőmű-ügyben, az Energiaklub másodfokon is pert nyert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben. A jogerős ítélet szerint nyilvánosságra kell hozni a MVM Paks 2 Zrt. felvásárlásáról szóló szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég.