Nagyot kaszálhatott a Mol-menedzsment egy része

2016.02.05. 10:05

A Mol bejelentette csütörtökön, hogy 2016. március 20-i hatállyal felmondja a Magnoliával 2006-ban megkötött swap szerződését piaci áron visszavesz nagyjából hatmillió Mol-részvényt.

Mi volt ez a swap?

A speciális átváltható értékpapírt lejegyző befektetők végül 4 százalékos éves eurókamatot kapnak majd, papírjukat pedig 2011 és 2016 között átválthatják Mol-részvényekre, de azokat a Mol azonnal vissza is vásárolhatja piaci áron. A tranzakciónak ez a része lényegében arra szolgált, hogy a Mol a részvények közvetlen piacra dobása nélkül megvehesse vagy az ÁPV kezében lévő 10, vagy a BNP-nél levő 6,9 százalékos Mol-részvénycsomagot az 2006-ban úgy, hogy azzal ne ütközzön a jogszabályban rögzített 10 százalékos sajátrészvény-tartási korlátba.

Az offshore Magnolia a Mol egyik ismeretlen hátterű tulajdonosa. A bejelentéssel párhuzamosan a Magnolia azt is közölte, hogy visszahívja 610 millió euró értékű, Mol-részvényre átváltható kötvényeit, amiből a Portfolio szerint korábban alaposan bevásárolt a Mol-menedzsmentjének számos tagja.

Nagyon sok legális jövedelemhez juthattak így a kötvénytulajdonosok, hiszen ezek egyrészt 2016 márciusáig évi 4 százalékos kamatot fizettek negyedévente, ráadásul a legügyesebbek 2010-2014 közt 60 százalékos árfolyamon vehették meg ezeket a papírokat. Most pedig a névérték 100 százalékáért veszik vissza ezeket a papírokat. 

A kötvények 2009-ben 50 százalékos névérték alatt is forogtak egyébként, ha valaki elég biztos volt benne, hogy úgyis visszaveszik majd a kötvényeket névértéken 2016 elején, az igen jól járhatott. A Mol egyszer már megpróbálta megvenni ezeket a kötvényeket olcsóbban, de a kötvénytulajdonosok bízhattak a visszavásárlásban, mert nem jött létre azon az áron az üzlet.

A többi részvényesnek is inkább jó hír ez, mert a visszavett részvények miatt, ha fizet osztalékot a Mol, akkor az osztaléktömeg kevesebb részvény közt oszlik majd el.