A Lukoil húzhatja ki Putyinékat a gödörből

2016.02.12. 17:15

 Kivásárolná az orosz államot a Banyefty olajvállalatból a Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég. A Lukoil már eljutatta az ajánlatát az orosz kormánynak.

A kormány nagyon várhatta az ilyen ajánlatokat, az alacsony olajár miatt ugyanis egyre nagyobb luk tátong a költségvetésen, amit ilyen privatizációkkal terveztek betömni. A kormány szerint a Banyefty-ben lévő 50,08 százalékos részesedésért több vevő is érdeklődött, így nem biztos, hogy a Lukoil lesz a befutó.

A Banyefty csak egy a közül a több tucat állami cég közül, amit Putyinék privatizálni akarnak, hogy pénzt szerezzenek: eladó sorba került a Rosznyety olajvállalat, az Aeroflot nemzeti légitársaság és a RusHydro vízenergia cég is. Azt viszont korlátozni szeretnék, hogy ki eheti meg ezeket a cégeket, ezért csak Oroszországban bejegyzett vásárlók ajánlatait várják. Arra sem lehet számítani, hogy az állam teljesen kivonulna ezekből a stratégiailag fontos cégekből, inkább arra számítanak, hogy az állam a tulajdonrészéből valamennyit átad az orosz gazdasági elitnek.

Mindebből 6-13 milliárd dollár közeli bevételre számítanak, ami viszont a Forbes magazin szerint túl optimista számítás, a piaci körülmények és az orosz állam megkötései miatt ugyanis nem ér majd ennyit az állam része ezekben a cégekben.