Az állam veszi meg az EDF Démászt

2016.03.16. 10:36

Az állami rezsicég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató veszi meg a szegedi központú EDF Démászt - írja a Hvg.hu.

Az EDF Európai Üzemi Bizottság rendkívüli ülése után arról tájékoztatták a szegedi központú magyar cég érdekképviseletét, hogy a tulajdonváltás potenciális negatív hatásait ellensúlyozása érdekében egy éven át vállalja a bérek szinten tartását és a létszám megőrzését. Ezt a szakszervezet nem tartja kielégítőnek, ezért további lépésekről egyeztetnek a menedzsmenttel és az üzemi bizottsággal.

A lap cikke szerint Szegeden évek óta pletykálták, hogy a francia EDF kivonulna Magyarországról. A kivonulásban csak részben lehet szerepe a rezsicsökkentésnek és az ágazati különadóknak, hiszen az energiapiac a világban mostanában átalakulóban van, és sok európai cég leányvállalata döntött hasonlóan, hogy a hazai piacra tudják összpontosítani az erőforrásaikat.

Az EDF-nél azért is fontos lehet ez a lépés, mert Franciaországban 2025-ig tervben van az ország energiaellátásának jelentős átalakítása, amiben jelentősen kisebb szerepe lenne az atomenergiának. Közben a cég a brit Hinkley Point C atomerű építését is elbukta, ami szintén nem könnyítette a leányvállalatok fenntartását.