Oroszország elkeseredetten tárgyalna az olajárról

2016.04.20. 14:10

Az összegyűlt diktatúrák egy része már a napokban elkezdené az új tárgyalásokat Dohában az olajárról. Ezt oroszok mondták az MTI szerint. 

Pár napja csődöltek be az eddigi tárgyalások, és az oroszok most már nem olyan bizakodóak, de akkor is erőltetnék a drágább olajat. "Nem lehet kizárni, hogy ismét sikertelenül zárulnak a tárgyalások" -mondta óvatosabban Voronkov orosz OPEC-képviselő, de azért rögtön újra próbálkoznának.

A konfliktus abban áll, hogy azok az OPEC-országok, akik most sok olajat termelnek ki – különösen az oroszok és a szaúdiak – azt szeretnék, hogy fagyasszák a be kitermelést. Azaz akik most keveset termelnek ki, fogadják el, hogy az esetleg fokozatosan dráguló olajon sokkal kevesebbet fognak keresni. Ez pedig az utóbbiaknak, különösen a szankciók alól nemrég feloldott Iránnak nem tetszik. A szaúdiaknak pedig az sem tetszene, ha egyedül Iránnak engedélyeznék, hogy növelje a kibocsátását.

A világ olajkitermelésnek 40 százalékát egyébként nem az OPEC adja, tehát fajsúlyos megállapodásra kell jutniuk, ha érdemben be akarják drágítani az olaj világpiaci árát.