Csak a középületekre akar EU-s pénzt költeni a kormány

2016.04.29. 08:35

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem juttatna nem visszatérítendő uniós támogatást lakóépületek energetikai korszerűsítésére a kormány - írja a Magyar Nemzet. A lap a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) nevű civil szervezet információi alapján azt írja, a kormány azzal az indokkal költene a lakások helyet csak a középületek korszerűsítésére a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében, mert

a saját támogatási rendszere, amivel a támogatandó lakóépületeket kiválasztja, túl bonyolult és rugalmatlan. 

A kormány szakmai indoklása szerint nem sikerült létrehozni azt az intézményrendszert, amely megbízhatóan fogadni tudná az e célra fordítható EU-s pénzeket. Vagyis a magyar kormány saját hibája és hiányossága miatt úgy döntött, hogy 90 milliárd forint uniós pénzt a magyar lakosság lakásai helyett inkább a saját épületeire, vagyis az állami ingatlanokra költ.

Ez a Mehi szerint azért is baj, mert a lakóépületek felelősek a magyar energiafelhasználás harmadáért, vagyis a lakóépületek energiahatékonyságának javításával több energiát lehetne megspórolni, ezzel jobban lehetne csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és nem utolsó sorban csökkenteni lehetne az emberek rezsijét. Ráadásul a lakóépületekre költeni nemzetgazdasági szempontból is jobb üzlet, mert itt 100 milliárd forintnyi támogatás  a Mehi szerint 300-400 forint beruházást hoz létre, amit a középületek felújítása meg sem közelít.

Igény is volna a lakóépülete felújítására, mert önerőből csak nagyon kevesen tudják ezt megoldani, a magyar költségvetésben pedig elég kevés pénz van erre félretéve. Egy működő támogatási rendszert pedig nem lehet lehetetlen kidolgozni, a Mehi szerint Szlovákiában, Bulgáriában és Csehországban is vannak ilyenek.

Valamire azért lehet pályázni: családi házak fűtéskorszerűsítésére az Otthon Melege program keretében idén júniustól 5 milliárd forintot oszt szét a kormány. Ez persze elenyésző a 90 milliárdhoz képest, amiből a középületek újulhatnak majd a következő években.