Gigantikus bukta az állam Mol-biznisze

2016.05.23. 11:34

Még úgy is bukna 76 milliárd forintot az állam a 2011-ben vásárolt Mol-részvényeken, hogy eddig 56 milliárd osztalék jött be belőlük – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Ha csak a részvények értékét nézzük, akkor a részvények múlt pénteki árfolyama alapján 132 milliárd forintot bukott volna az állam.

„Üzleti kalkulációkon is túlmutató, nemzeti vagyongyarapodással együtt járó lépés” – így kommentálta 2011-ben Fellegi Tamás akkori nemzeti fejlesztési miniszter, hogy az állam megvette az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,22 százalékos Mol-részvénycsomagját.

A pakett akkor 500 milliárd forintba került, amit az Orbán kormány részben a Nemzetközi Valutaalap hiteléből fizetett ki. A részvénycsomag megvétele rövid távon összesen két hétig érte meg az államnak: ennyi ideig volt ugyanis magasabb a Mol-részvények árfolyama a vételkor jegyzett árfolyamnál.

A lap cikkéből az is kiderül, hogy a közeljövőben kicsi az esélye, hogy az állam befektetése nyereségessé válik, hiszen még a legoptimistább előrejelzések alapján sem fogja elérni a részvény a bevásárlás óta jegyzett legmagasabb árfolyamot, ami 18 ezer forint volt (miközben az állam 22 467 forintért vette a részvényeket).