Januártól többet kell adózni a benzinért

2016.08.16. 08:42

Ha nem történik semmi, ami alapjaiban felforgatja az olajpiacot a világban, januártól emelkedhet a benzin és a gázolaj jövedéki adója - írja a Napi.hu.

Az emelés oka, hogy a parlament a tavaszi adócsomagban az eddig jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be 2017 januárjától. Ha az olajár 50 dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. A határidős jegyzések alapján - tehát az olyan üzletek alapján, amiket nem azonnal, hanem egy bizonyos időpontra előre kötnek meg - így januártól adóemelés jön.

Jelenleg a Brent olaj ára hordónként 47,2 dollár környékén áll - az elmúlt napokban kapaszkodott fel 42 dollárról Vagyis ha most lépnénének életbe az adótörvények, akkor borítékolható lenne az adóemelés. A határidős ügyleteteket nézve a piaci árazások alapján a Brent árfolyam egészen 2017 júniusáig 50 dollár alatt marad, 2017 júliusi szállítással lehet venni most Brent olajat 50,13 dollárért. A határidős árak az idő előrehaladtával kis mértékben folyamatosan emelkednek - igaz 2018 januári szállításra is 51,54 dollár az árjegyzés.

A határidős ügyletek árazása alapján így borítékolható, hogy januárban a benzin jövedéki adója 5, a gázolaj 10 forinttal emelkedik literenként. Mivel a jövedéki adó mértékét az elfogadott törvény szerint az előző negyedévi napi átlagárak alapján számolja ki a NAV - így a határidős ügyletekből kiindulva a magasabb adóteher az 2017 októberéig fennmarad, hiszen 50 dollár feletti olajárral csak a harmadik negyedben lehet számolni - így a negyedéves csúszás miatt csak 2017 utolsó hónapjaiban áll vissza a jelenlegi adóteher.

Az ár függvényében automatikusan növekedő adóterhelést azért építették be az adótörvénybe, hogy a költségvetés ezzel biztosíthatja be magát az ár ingadozása ellen. Az ugyanis a büdzsének is rossz, ha a benzin és a gázolaj ára ilyen mértékben ingatag, hiszen kiszámíthatatlanná válik a költségvetés tervezésénél, hogy mennyi bevételre lehet majd számítani az üzemanyagok jövedéki adójából.