Újabb eljárás indulhat Paks miatt

2016.09.27. 09:01

A Népszabadság úgy tudja, hogy az Európai Bizottság azért indíthat kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, mert az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket jogsértő módon szállíthatta ki Oroszországba.

A fideszes vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságnak a jelentésének legerősebb állítása, hogy "nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége". A fűtőelemek a rosszul megtervezett technológia használata miatt sérültek meg, gőzrobbanás történt, és akár nukleáris baleset is bekövetkezhetett volna. Az akkor még ellenzékben lévő Fidesz bekapcsolódott a vizsgálatba, de a jelentés elfogadását megakadályozta.

2010 után a kormány többször meggátolta a felelősséggel és a kártérítéssel kapcsolatos információk nyilvánosságra kerüljenek. A kárelhárításból Paknak több tízmilliárdos vesztesége keletkezett, de igazából azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora volt a kár, és azt sem, hogy ki állta a megrongálódott fűtőelemek elszállításának költségét. A magyar kormány 2014 nyarán vonaton kijuttatta a hulladékot Ukrajnán keresztül Oroszországba. Ukrajnában éppen ebben az időszakban eszkalálódott a konfliktus Oroszországgal.

Az orosz fél pedig nem rendelkezett olyan akkreditációval, amely szerint az uniós előírásoknak megfelelő módon fel tudja dolgozni és el tudja helyezni a sugárzó hulladékot. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa ezért panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz.

Jávor a lapnak azt mondta, a legnagyobb gond az volt, hogy az érvényes szerződések szerint a kiszállítás célja újrafeldolgozás és végső elhelyezés volt, de az uniós jog alapján a nukleáris hulladék tulaja mindig az az ország, ahol a hulladék képződött, és a hulladékot más országra csak szigorú feltételek mellett lehet rábízni.

A kormány 2010-ben egyezett meg Oroszországgal a szállításról, de 2013-ban módosították a szerződést, és erről az Euratomot nem tájékoztatták. Brüsszeli körökben nem vitatják, hogy a kiszállítással a kormány uniós jogot sértett, a kormánnyal inkább arról megy a vita, hogy mi legyen a jogsértés következménye. Jelenleg a kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálat zajlik az ügyben.