Alkotmányellenes az atomenergia kivezetéséről szóló törvény, örülhetnek az atomos cégek

2016.12.06. 12:33

A német alkotmánybíróság kedden ítéletet hirdetett, ami alapján részben alkotmányellenes a kormány korábbi döntése, ami az atomenergia fokozatos kivezetését írja elő az országban 2022-ig - írja a Marketwatch.

A német Eon SE és az RWE AG, illetve a svéd Vattenfall AB 21,3 milliárd dollárnyi kártérítést követeltek a német kormány 2011-es döntése miatt. A kormány a döntést megelőzően már több atomerőmű működési engedélyét meghosszabbította, de a fukusimai katasztrófa hatására visszavonták ezeket az engedélyeket. Ez komoly veszteséget jelent ezeknek a cégeknek, ezért kértek kártérítést. Az alkotmánybíróság döntése most lehetőséget ad a cégeknek, hogy bepereljék az államot.

A hírre az Eon és az RWE részvényeinek értéke emelkedni kezdtek. A Local.de cikke szerint a döntésnek azokra a tárgyalásokra is hatással lehet, amik a német kormány és a Vattenfall, az Eon, RWE és az EnBW között zajlanak az országban keletkező atomhulladék tárolásával kapcsolatban.

Egy törvénytervezet alapján a cégeknek 2022-ig összesen 23,5 milliárd eurót kellene befizetniük egy állami tőkealapba, amiből a nukleáris hulladék kezelését fedeznék. Becslések szerint a hulladék tárolása összesen nagyjából 50 milliárd euróba is kerülhet, és a kormány könnyen hivatkozhat majd a cégek számára kedvező alkotmánybírósági döntésre a tárgyalások során, amik előreláthatóan idén még lezárulnak.