Az atomerőműnél nem jött be a "majd lepapírozzuk"-típusú orosz mentalitás

2017.10.30. 08:27

Finnországban tovább csúszik az az atomerőmű, amit ott épít az orosz Roszatom, és amihez hasonló két blokkot nálunk is fel akarnak húzni orosz hitelből, írja a 444.hu.

Egészen pontosan annyi problémát talált a tervezés körül a helyi, nukleáris ügyekben illetékes hivatal, a STUK, hogy idén még az építési engedélyt se tudják kiadni biztonsági problémák miatt, majd jövőre talán.

Kikerült mellé a netre egy tanulmány, aminél 65 emberrel készítettek interjút a finn megrendelőcégnél, a Fennovoinánál. Ez alapján finn számos esetben hiába kértek pontosabb számításokat egy-egy problémánál, az orosz fél lesöpörte az aggodalmaikat azzal, hogy "ők ezt jobban tudják" és kész. A konkrét vitákat kitakarták, de a lap idéz a finn tanulmányból, ami szerint például:

A biztonság mint alapelv mást jelent Finnországban és Oroszországban, a megfelelő körültekintés újdonság az oroszoknál, és időbe telik, amíg a munkatársak elfogadják jelentőségét.

Egy helyen például látszik az egyik szerepeltetett esettanulmány komolytalanabb címe is, ami annyi volt, hogy "a kutya sütit süt".

A tanulmány kiemeli az orosz és a finn mérnökök közti mentalitásbeli különbségeket is, ami szerint a finneknél komolyan veszik a "bizonyítsuk be, aztán építsük meg"-jellegű hozzáállást, míg az orosz félnél az ezzel pont ellentétes "csináljuk, aztán papírozzuk le később"-típusú felfogás uralkodik.

A fő problémát a projekt megfelelő áttekintése okozhatja, a tanulmány szerint ugyanis túlságosan elszigetelten dolgoznak az egyes mérnökök. Nem egyértelmű, hogy mennyire fog biztonságosan működni az egész rendszer, ha különböző fejlesztéseket összekapcsolják. A vitákat pedig az orosz fél szereti erőből eldönteni azzal, hogy nekik nagyobb tapasztalatuk van nukleáris fejlesztésekben és kész. 

Ráadásul az orosz félnél belső feszültségek is nehezítik a munkát. Például a berendezések egy részét szállító Titan-2-nél, és beszállítóinál lenézik a Roszatom külföldi építkezéseit intéző RAOS-t (a Roszatom exportcégét), mert ez egy újabb vállalat, ahol nem az orosz atomipar nagy öregjei ülnek.

Ha pedig mégis sikerülne összehozni  bármi érdemi kommunikációt, akkor az külön probléma, hogy egyik félnél sincs elég angolul megbízhatóan tudó mérnök, a nem szakértő tolmácsokkal való vita pedig külön kockázatokat hordoz. Ilyen körülmények közt pedig a finn állam ügynöksége szerint nagyon aggasztó atomerőművet építeni.

A finnországi atomerőmű-szerződést 2013 végén írták alá a Roszatommal, mi a nagyon hasonló paksi bővítést 2014 elején, ezért is érdemes lehet figyelnünk, hogy mi történik a szomszédban.