Szijjártó újabb hosszú távú orosz gázszerződést emleget

2019.05.17. 12:56

Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról

- ezt jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter az Egyesült Államokban, Houstonban a 444.hu beszámolója szerint. Ahogy azt korábban írtuk, a Fekete-tengerben hatalmas, 8 milliárd köbméteres forrást tártak fel, ahol az amerikai Exxon és az osztrák OMV kezdhetné meg a kitermelést. Csakhogy az olajpiac alakulása és a kitermelés nehézsége miatt a cégek egyelőre nem sietik el a kitermelés megindítását. 

A 444.hu cikke szerint mégis furcsa, hogy Szijjártó a hosszútávú orosz szerződéssel fenyegetőzik, hiszen 2015-ben ért véget egy korábbi 20 éves szerződés, azóta pedig évente alkuszik a magyar kormány a Gazprommal a szállításról, ami előnyösebb a magyar félnek. A cikk szerint a magyar kormány attól tarthat, hogy Oroszország, miután az ukrán gázszerződés  év végén lejár, nem fog tovább gázt szolgáltatni Ukrajnának, vagyis Ukrajnán keresztül Magyarországra se jön majd gáz. Ettől fölmehet a földgáz ára, a magyar kormánynak pedig nem sokkal a 2022-es választások előtt árat kellene emelnie. Egy hosszútávú szerződéssel viszont meg lehetne oldani az ellátás biztonságát és el lehetne kerülni egy kínos, választások előtti áremelést. 

A hosszútávú orosz függés persze nem igazán egyezik az Egyesült Államok érdekeivel, így Szijjártó ezzel a fenyegetéssel talán buzdítani akarja az amerikai felet, hogy kezdjék csak el a román gáz kitermelését.