Auguszta
4 °C
22 °C

Az alapok típusai

2004.03.08. 09:04
Nyílt-végű befektetési alapok - Zárt-végű befektetési alapok - Nyilvános alapok - Speciális alapok - Pénzpiaci alapok - Kötvényalapok - Részvényalapok - Indexalapok - Vegyes alapok - Alapokba fektető alapok - Esernyő (átfogó) (umbrella) alapok - Speciális alapok mint: Ingatlan, határidős, warrantok stb.

JOGÁLLÁS SZERINT

Unit Trust Alapok (=angolszász jog)
Befektetési alapok, melyeknél, igénytől függően, korlátlan számban bocsáthatnak ki befektetési jegyeket, ugyankkor a befektetési jegyek folyamatosan visszavásároltatnak az alap által.

SICAV (=francia/luxemburgi jog)
Ebben az esetben alapvetően egy részvénytársaságról beszélhetünk, mely célja (ellentétben a klasszikus részvénytársaságéval) arra korlátozódik, hogy befektetési politikában meghatározott kockázat mértékével összhangban, a társaság tőkéjét értékpapírokba fektesse. (Societes d'investment capital variable).

MUTUAL FUNDS (USA)
Az USA területén bejegyzett befektetési alapok.

Zárt végű alapok:
Zárt végű alapok esetében csak, egy bizonyos befektetett tőkeösszeg által, meghatározott számú befektetési jegy kerül kibocsátásra (zárt-végűség elve). A tervezett mennyiség kiszámításánál lezárják az alapot, és kiállítják a befektetési jegyeket. A nyílt végű alappal ellenétben, ebben az esetben az alap nem kötelezhető befektetési jegyeinek visszavételére. A befektetési jegyeket csak egy harmadik fél részére lehet értékesíteni, egyes esetekben, tőzsdei forgalomban. Az értékpapír ára ez esetben a kereslet valamint a kínálat viszonyának függvénye.

Nyílt végű alapok:
Nyílt végű alapok esetében a befektetési jegyek száma (így a résztvevők száma) nincs előre meghatározva (nyílt-végűség elve). Az aktuális igényeknek megfelelően új befektetési jegyeket bocsát ki az alap vagy már kibocsátott befektetési jegyeket vesz vissza

A HOZAMOK HASZNOSÍTÁSA SZERINT

Járadékot hozó alapok:
A járadékot fizető vagy hozamfizető alapoknál az alap résztulajdonosa, általában, éves hozadékra jogosult. Az alapban való részesedést megtestesítő értékpapír értéke aztán a hozadék fizetése napján annak értékével csökken.

Növekedési alapok (Visszaforgató alapok):
A hozamot visszaforgató befektetési alapok esetében, melyeket felhalmozó alapoknak is neveznek, az elért hozamot nem fizetik ki a tulajdonosoknak. Az alapkezelő a hozamokat újabb vagyoni javak megszerzésére fordítja. Tipikusan a meghatározott élettartamú alapok, valamint a garancia alapok felhalmozó alap formájában működnek. A legtöbb alapkezelő alapjait járadékot fizető formában valamint felhalmozó alap formában egyaránt kínálja a befektetők részére.

Egyéni, magánbefektetők részéren általában a növekedési alapok befektetési jegyeit ajánlják. A magyar befektetők esetében a járadékot hozó alapok hozam-jóváírásának magas tranzakciós költségei miatt még inkább a visszaforgató alapok ajánlottak.

AZ ALAPKEZELŐ TEVÉKENYSÉGE SZERINT

Aktív alapkezelői tevékenység
Ebben az esetében, a befektetési alap kezelője az alap vagyonának befektetésekor szándékosan, az általa meghatározott viszonyítási alaptól eltér (benchmark*). A viszonyítási alaptól való eltérés alaponként eltérő lehet. A viszonyítási alaptól (benchmark*) való eltérés mértékétől és irányától függően beszélhetünk a benchmark túlteljesítéséről, vagy a benchmark-énál gyengébb teljesítményről.

Passzív alapkezelői tevékenység
A passzív alapkezelői tevékenység azt jelent, hogy az alapkezelő az alap vagyonát az előre meghatározott irányadó viszonyítási alapnak, benchmark-nak megfelelően fekteti be, attól nem tér el. Az ilyen befektetési politika hátránya többek között az, hogy a viszonyítási alapként meghatározott benchmark leképezéséhez általában igen magas alaptőke szükségeltetik. Ezen kívül a benchmark-ban bekövetkező bármiféle összetétel-változást azonnal le kell követni, mely tranzakció nyomán megváltozik az alap eszközeinek összetétele, viszonylag nagy költségeket vonva maga után.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!