Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Csillogó Európa!

2004.07.20. 15:11
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a második negyedév meglepetése egyértelműen Európa volt. Ugyanis az öreg kontinensre fektető alapok teljesítménye jelentősen meghaladta a várakozásokat. A kilátások továbbra is kedvezőek, így a régió alapjai folyamatos, stabil kedvező hozamokat mutathatnak. A kontinens valamivel biztonságosabbnak tűnik most Amerikánál, hiszen kisebb a terrorfenyegetettség, és olyan nagy jelentőségű esemény, mint az elnökválasztás sem vet árnyat a piacra.
Természetes, hogy a befektetők nagy várakozásokkal tekintenek a második negyedéves vállalati eredmények, illetve az azokhoz kötődő előrejelzések felé. Noha a világ legnagyobb vállalatai a mérsékelt európai gazdasági növekedés, valamint az iraki háború ellenére is rekordbevételről számoltak be, a tengerentúlon igencsak megtört a technológiai szektor lendülete, nem úgy Európában. Míg az amerikai piac technológiai profit-warningoktól hangos, a német SAP várakozásokon felüli teljesítményt generál. Az egyetlen dolog, ami aggaszthatja az alapkezelőket az az, hogy az előző negyedévek is meglehetősen kedvező teljesítményt hoztak, így nem lesz könnyű majd felülteljesíteni a negyedéves számokat az év hátra lévő részében. Noha az SAP közleménye láttán optimizmusra lenne okuk a befektetőknek, nem szabad elfelejteni hogy a kontinensen is még számos technológiai társaság teszi közzé az eredményét, és a kép meglehetősen vegyes lehet. A hosszú távú kilátások azonban még így is pozitívak, példának okáért a Nokia gyenge negyedévet tudhat maga mögött, ám a hosszú távú kilátásai a mobilkészülék gyártónak is kedvezőek.

Az alapok tulajdonosai Európában profitálhatnak a kedvező részvényárakból is, a képet beárnyékolja az, hogy a fogyasztást tükröző makroadatok továbbra sem alakulnak fényesen. Az alapkezelők többsége különösen szereti Európát, noha a kilátások mérsékelten optimisták, igazán kedvező terepet kínálnak a részvénypiacok, ahol ugyanis a részvények jó része alulárazott, kedvező befektetési lehetőséget kínálva. A pozitív kilátások ellenére ingoványos a talaj, főként a ciklikus iparágakba fektető alapok esetében. A technológia átlagon felüli megtérülést mutatott az elmúlt negyedévben, így nem lesz könnyű megtartani a korábbi növekedési dinamikát.

A feltörekvő kelet-közép európai régiók népszerűsége töretlen. Még az amerikai kamatemelés hatására sem tört meg jelentősen a pénzáramlás a kelet-európai alapokba. Noha az elemzések szerint a globális feltörekvő piacok számára a legjobb hónapoknak vége, a feltörekvő Európa viszonylag biztonságos terepnek számít, jelentős növekedési potenciállal. Különösen Oroszország kedvelt, miután tőzsdéjének oroszlánrészét az olajipari vállatok adják, s mint tudjuk az iparág nemcsak szépen teljesített az elmúlt hónapokban, de jövőbeli kilátásai is pozitívak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.